tirsdag 13. september 2011

Vålerenga fortsetter klatringen ?

Onsdag begynner fotball-kvelden med Tippeliga før CL-kampene.
Vålerengas hengekamp mot Odd Grenland fra 17. serierunde skal spilles, og med seier her vil Vålerenga gjøre et byks opp til 4.  plass på tabellen. Da ligger riktignok Rosenborg bare 2 p. bak, men Rosenborg har fremdeles TO hengekamper, altså potensielt 6 poeng om de skulle vinne hjemme mot Fredrikstad og Sogndal.

Vålerenga har tatt 13 poeng på de siste 5 kampene, men de har tatt disse poengene uten å imponere. Laget har 3 sliteseiere  mot Molde, Haugesund og Start (2-1, 3-2 og 2-1),  en heldig seier med hjelp fra dommerne mot Sarpsborg (2-0) samt uavgjort 1-1 hjemme mot Sogndal.
Bortsett fra mot Molde har altså ikke motstanden vært den helt store, disse lagene skal et toppslag slå. Et topplag bør også dominere slike kamper og vinne med mer enn ETT mål.

Denne kampstatistikken kan selvsagt tolkes på 2 måter:
1. Vålerenga gjør det som må til for å få gode resultater i hver kamp. Eller
2. Vålerenga er bare knapt bedre enn lag som sliter langt nede på tabellen.

Dagens kamp mot Odd Grenland bør og skal Vålerenga vinne hvis de har tenkt å melde seg på i medaljekampen.
Vålerenga har etter denne kampen igjen hjemmekamper mot Fredrikstad, Rosenborg, Stabæk og Viking, mens de skal reise til bortekamper i Bergen, Lillestrøm, Drammen og Ålesund.
Ingen av disse kampene er direkte walk-over, og Vålerenga må nok opp i kvalitet fra de siste kampene hvis de skal ha håp om å kjempe i toppen.

Optimismen på Ullevaal er selvsagt stor, både Martin Andresen og Freddy dos Santos har i TV-intervjuer pratet om medaljer/toppkamp.
Jeg vet ikke om folk i klubben er vaksinert mot å se andre kamper, eller om de bare ser på enkeltsituasjoner for analysens del.
De har iallefall unngått å få med seg at Både Tromsø og Stabæk har storspilt i det siste. De vet tydeligvis heller ikke at Rosenborg er i støtet med 13-0 (riktignok mot Odd Grenland og Sarpsborg 08) på de 2 siste kampene eller at Strømsgodset fremdeles er sterke på hjemmebane. Alle andre i fotball-Norge ser at Brann er sesongens store overraskelse og at laget fra Bergen er i stand til å ta poeng fra hvem som helst.

Saken er vel helst at alle i Vålerenga er forpliktet til å være positive og optimistiske utad for å tekkes sponsorer og Klanen.

Dette er i så fall en taktikk som har lyktes delvis.
Vålerenga er faktisk bare 1 av 3 lag som IKKE har nedgang i tilskuertallene på hjemmebane.

Men jeg tror at en nedgang på 7,6% tilskuere på lagets bortekamper i forhold til i 2010 sier sitt om laget.
Et lag som scorer knapt 1,3 mål i gjennomsnitt, slipper inn nesten like mye og har fremdrift på banen via alle omveier som finnes på egen banehalvdel spiller IKKE underholdende fotball.
De spiller faktisk ganske kjedelig fotball uten å skape mange sjanser, og målene de slipper inn kommer gjerne etter balltap på egen banehalvdel når laget tror de kan spille som Barcelona.

Martin Andresen har en lang, lang vei å gå før han har fullført prosjektet sitt.
Og jeg tror han kan konsentrere seg om kamper i Norge neste sesong, for laget er IKKE godt nok til å kvalifisere seg for Europa.

1 kommentar:

  1. Må si analysen din var både grundig og god og - den traff! Vålerenga tapte mot Odd. Men å bruke tilskuertall for å vurdere et lags styrke, er vel ikke helt relevant?

    SvarSlett