mandag 22. august 2011

STØRST NEDGANG FOR RBK OG VIKING

Tippeligaen i 2011 er mer spennende enn noen gang. Vi ser ikke et suverent lag som stikker i fra på tabellen og som vinner serien en runde eller tre før slutt i år.
Likevel er det en ganske kraftig nedgang på tilskuertallene i forhold til slutt-tallene fra 2010.

Har klubbene priset seg ut nå? Er smertegrensen nådd for familier når det koster 600-1000 kroner bare for billetter ?

Eller skyldes nedgangen at Rosenborg har gjort det så dårlig i 2011 at de alene står for bortimot 80 % av nedgangen på sine hjemmekamper ? Rosenborg har 1550 tilskuere i snitt mindre pr. hjemmekamp enn i 2011. Man trenger ikke være rakettforsker for å regne ut at med en snittpris på billettene på 250 kroner taper klubben over 5,8 mill i snitt + kiosksalg og supporterutstyr, dvs totalt mellom 7 og 8 mill. i forhold til forrige sesong.

De nyopprykkede lagene har iallefall IKKE skylden, Fredrikstad, Sarpsborg 08 og Sogndal har et samlet snitt på ca. 1000 tilskuere MER enn det Hønefoss, Kongsvinger og Sandefjord hadde.

Brann har så langt i 2011 NEDGANG på ca. 400 i snitt. Dette til tross for at laget gjør det over all forventning i ligaen. Men jeg leste side opp og side ned i BA og BT før sesongen om at grensen var nådd for flere når det gjaldt prisene på Stadion, og mange lot være å kjøpe sesongkort pga det sittende styret i sportsklubben.

Haugesund har nedgang på ca 30 pr kamp selv om laget gjør det omtrent like bra som i 2011.

Lillestrøm har ØKET med 500 pr. kamp. Gode prestasjoner og at laget er godt med i medaljekampen er vel årsaken til økningen.

Molde har ØKET med nesten 1500 (!) i snitt siden 2011. Solskjæreffekten er iallefall merkbar i regnskapsbøkene ytterst i Romsdalen. Det hjelper selvsagt på at klubben etter 2/3 av serien ser ut som en klar gullkandidat.

ODD Grenland har mistet i snitt 1100 tilskuere. Tragiske resultater hele forsesongen og vedvarende kamp i bunnstriden koster også her mye for klubbens kasserer.

Stabæk har ikke bare mistet Tenenor Arena, Hauger og Gunnarsson. Klubben har også mistet ca. 500 i snitt pr kamp, dvs en nedgang på 6,25 %. Jeg tror det brenner under føttene på Ingebrigt Steen Jensen & co, her må det tigges penger på dørene i Bærum bare for å berge lisensen ser det ut som.

Start har mistet 900 pr. kamp, det er vel naturlig for seriens bunnlag som knapt scorer mål og langt mindre tar poeng i kampene.

Strømsgodset mister i snitt 300. Det er altså nedgang også i Drammen selv om laget kjemper om medaljer.

Tromsø har fattige 10 mer pr kamp enn i hele 2010. Dette ender selvsagt med nedgang når man vet at det var 16.mai-kamp på Alfheim i 2011, og at det kommer langt under snittet på kampene når det blir kaldere i været.

Viking sliter også med både prestasjoner og tabellplassering. Det svir nok godt i Stavanger at nedgangen denne sesongen er på hele 1400 tilskuere i forhold til i 2010.

Vålerenga har øket med 660 fra i fjor. Dette til tross for at laget har slitt på nedre halvdel av tabellen stor sett hele sesongen.

Og Aalesund har mistet 560 tilskuere pr kamp. Sunnmøringene er visst for kresne til å se et lag som ikke er med og kjemper om medaljer.

De nyopprykkede lagene står samlet for en økning på 1000 i snitt i forhold til de som rykket ned. Fredrikstad er selvsagt publikumslaget med et snitt på 8763, mens Sarpsborg 08 og Sogndal er sett av i snitt 6118 og 5222. (Tallene for disse tre lagene gjelder BÅDE hjemme- og borte-kamper).

Den totale nedgangen er på 1,46%. Dette høres kanskje lite ut, men med utgp. i priser på 250,- utgjør dette et tap for klubbene på over 7 mill. + det de taper på stadion og i supporterbutikkene.
Og jeg tror nok nedgangen vil nærme seg 2% dvs. 10 mill før vinterkampene er ferdigspilt.

Vi har allerede sett resultatene av denne utviklingen på kort sikt, klubbene MÅ selge spillere for å holde budsjettet, og når profiler forsvinner ut av landet taper Tippeligaen seg selvsagt som produkt.

Det finnes sikkert ikke et enkelt fasitsvar på hva som må gjøres for å snu denne utviklingen. Prisfastsettingen er bare en del av bildet, men de klubbene som har begynt med familiebilletter har i alle fall begynt å se litt lengre enn til sponsorplakatene rundt stadion.

Personlig har jeg bare sett Strømsgodset - Tromsø live på stadion denne sesongen.
Men jeg har planer om  å komme meg til Telenor Arena 11.sept for å se Stabæk mot Tromsø.
Hvis jeg tar meg råd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar